IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около данните за икономиката на САЩ оцвети в зелено европейските индекси

Акциите на SAP поевтиняха с близо 0,90%, след като компанията обяви, че планира да съкрати 3000 работни места

19:57 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски индекси приключиха сесията с ръстове, затвърждавайки положителния тренд на регионалните борси, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,42% до 453,98 пункта.

Германският бенчмарк DAX записа ръст от 0,34% до 15 132,85 пункта.

Френският измерител CAC отчете повишение от 0,74% до 7095,99 пункта.

Британският показател FTSE нарасна с 0,21% до 7761,11 пункта.

Инвеститорите реагираха положително на новите данни за икономиката на САЩ, която записва растеж за четвъртото тримесечие на 2022 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е покачил с 2,9% на годишна база през миналото тримесечие, след като предходното нарасна с 3,2 на сто, съобщи американското министерство на труда в четвъртък. Частното потребление, най-голямата част от икономиката на страната, се е увеличило с 2,1 на сто, което е по-бавен темп от прогнозите.

Обратно в Европа, главният икономически съветник на Германия Моника Шницер заяви, че Берлин трябва да внимава да не подкопае усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да се справи с инфлацията, като поеме ненужен дълг. "Опасността инфлационните очаквания да излязат извън контрол все още не може да бъде игнорирана", каза Шницер, която ръководи петчленен панел за наблюдение на икономиката, пред журналисти във Франкфурт. Това означава, че кампанията на ЕЦБ да покачва лихвите "не е и не би трябвало да е приключила".

Малко преди края на редовната търговия германското финансово министерство категорично отхвърли предложенията за нов съвместен дълг на ЕС, заявявайки, че подобен ход, подкрепен от Франция и президента на Европейския съвет Шарл Мишел, не е необходим и би изпратил грешен сигнал към пазарите, предаде Ройтерс.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 януари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 януари.

"Във времена на нарастващи лихвени проценти и висока инфлация ЕС трябва да изпраща сигнали за фискална стабилност, а не за дългови инструменти“, се казва в изявление на финансовото министерство.

Акциите на германският софтуерен гигант SAP AG поевтиняха с близо 0,90%, след като компанията обяви, че планира да съкрати 3000 работни места, или 2,5% от глобалната си работна сила. Освен това проучва възможностите да продаде останалия си дял в Qualtrics, докато се опитва да свие разходите и да се фокусира върху облачния си бизнес.

SAP е поредната технологична компания, която се разделя със свои служители, след като играчи като Google, Microsoft и Amazon обявиха, че съкращават хиляди хора, за да намалят разходите си, тъй като се сблъскват с по-неблагоприятни икономически условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още